jueves, 4 de marzo de 2021

EL DISC CARLOS CANO EN CLAVE DE JAZZ I EL LLIBRE CARLOS CANO. VOCES PARA UNA BIOGRAFÍA EN LA WEB DE LA ENDERROCK

     Giulia Valle immortalitza per sempre Carlos Cano


Enguany fa 75 anys del naixement del cantautor granadí Carlos Cano. Com a homenatge, la reputada contrabaixista Giulia Valle n'ha revisitat el repertori i li ha donat el seu toc personal i jazzístic, tot mantenint-ne l’essència. Aquestes versions es van poder sentir en directe ara fa un any al cicle BarnaSants, en una coproducció de BarnaSants, Taller de Músics i Carlos Cano Producciones SL, però enguany arriben en forma d’un disc editat amb Satélite K: Carlos Cano en clave de jazz. Avui descobrim com sona un dels temes inclosos a l’àlbum: “Siempre”.

“«Siempre» em va semblar un tema molt important dins del repertori a escollir”, explica Valle. “Per un costat, l’extraordinària sensibilitat de Cano, que a través de les seves paraules desaprova taxativament l’homofòbia. Per l’altra banda, el fet que aquest tema està dedicat a Lluís Llach, que va ser un gran amic de Cano i en va marcar l'etapa a Barcelona”.
La contrabaixista arranja i s’emporta al territori jazzístic un repertori de cançó d’autor, aconseguint amb virtuosisme conservar l’ànima del tema original, però dotant-lo d’una nova vida. Tot això, Valle ho fa acompanyada de l’encertada veu de Rusó Sala, Mark Aanderud al piano i teclats, Edu Pons als vents, Sandrine Robilliard al piano i Dani Domínguez a la bateria.

Moltes veus per entendre el cantautor

Pel que fa a l’admiració per l’obra de Cano, l’artista ho resumeix en una frase, recollida al llibre Carlos Cano. Voces para una biografia (Carlos Cano Producciones / Diputación de Granada): “Crec que jo resumiria Carlos Cano en un concepte: les ànsies de llibertat”.

El periodista Omar Jurado i el fotògraf Juan Miguel Morales –un dels caps de fotografia del Grup Enderrock–, signen aquesta monumental aproximació al món del cantautor andalús Carlos Cano (1946-2000). Una cinquantena de personalitats –músics, activistes socials, amics de la infància– hi són entrevistades i retratades, deixant testimoni de la riquesa i la diversitat de l’obra del músic de Granada. De Lluís Llach a Paco Ibáñez i d'Ian Gibson a Federico Mayor Zaragoza, s’aixeca un retrat coral de Cano i tot el seu imaginari.

No hay comentarios:

Publicar un comentario